fbpx

Päivä Tampereella 1918 (2008)

Päivä Tampereella 1918 (2008)

6.4.2008  

Tapahtuma kertoi Tampereen taistelun viimeisistä päivistä. Vuoden 1918 sovinnon päivä järjestettiin 6. huhtikuuta 2008 klo 12-15 Finlaysonin tehtaan alueella. Sitä edelsi historiallinen muistokulkue, joka lähti Tuomiokirkolta klo 11.30, jolloin kirkosta kannettiin kulkueen kärjessä ”Haavoittunut enkeli” keskelle Tampereen taisteluja.

Teatteri Siperia vastasi tapahtuman taiteellisesta suunnittelusta ja ohjauksesta.

 

 

FINLAYSONIN TEHTAAN ALUEELLA ON SOTA KÄYNNISSÄ

Tehtaan portit on suljettu espanjalaisin ratsuin eli piikkilankaestein. Alueelta kuuluu pauketta ja nousee savua. Ylipäällikkö Hugo Salmela on julistanut kaupungin sotatilaan, sillä ylipäällikkö C.G. Mannerheim on saartanut kaupungin. On ulkonaliikkumiskielto ja punakaartin järjestystä vartioivat naiset vaativat sisään tulijoilta kulkuluvan.. Teatteri Siperia on rakentanut yhteistyökumppaniensa kanssa parisenkymmentä pysäytettyä kohtausta tableaux vivants –tekniikalla (pysäytetyt kuvat).  Kuvat pohjautuvat vuoden 1918 tapahtumiin sekä rintamalla että selustassa, niin valkoisten kuin punaisten puolella. Mukana on lähes sata vapaaehtoista näyttelijää. Monet näkymät ovat hyvin traagisia, joten ne eivät sovi perheen pienimpien katsottavaksi. Tavoite on antaa sodan kulusta aito kuva. Rakennettavat kuvat lähestyvät vuotta 1918 sammakkoperspektiivistä.

Tuomme vuoden 1918 tapahtumia kaikkien nähtäviksi ja yhdessä muisteltaviksi.  Esityksen pohjalla on osin fakta ja osin fiktio, eli osa kuvista on “kuviteltuja”, mutta suurin osa perustuu todellisiin historiallisiin tapahtumiin. Jokainen kuva kertoo jonkin sodassa olleen ihmisen tai ihmisjoukon tarinan.

Omiin isovanhempiimme sekä heidän vanhempiinsa kuului sekä punaisia että valkoisia.  On kulunut vasta 90 vuotta siitä kun he joutuivat valitsemaan puolensa. Me emme sitä tee. Samaistumme nyt heidän sukupolvensa kokemaan vihaan, pelkoon, häpeään, suruun, menetykseen ja toivoon paremmasta yhteiskunnasta.

 

Finlaysonin alue muuntuu kevään 1918 näyttämöksi pysäytettyjen tilannekuvien (tableaux vivant) avulla. Yleisö saa vapaasti kiertää Finlaysonin alueella katsomassa eripuolille sijoitettuja ajanmukaisia kuvia.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Tampereella vietetään vuoden 1918 sodan muistotapahtumaa. Pyrimme luomaan tapahtumasta jatkuvan, eli että tulevina vuosinakin samaan tapaan muisteltaisiin Tampereen historiaa, ja samalla tuotaisiin kotikaupungin historiaa ihmisten parempaan tietoisuuteen. Sunnuntain 6.4. tapahtuma on kaikille katsojille avoin ja ilmainen.

Tapahtuman käsikirjoituksesta vastaa tutkija Timo Malmi yhteistyössäTeatteri Siperian kanssa, tuottajana toimii Mikko Närhi, ja pääjärjestäjänä Tampereen yliopiston Alumnin puheenjohtaja Matti Parjanen.

Katso lisäinfoa tapahtuman sivuilta: www.tampere1918.fi