fbpx

Valhetta ja vedätyksiä (2007)

Valhetta ja vedätyksiä (2007)

Ensi-ilta 26. syyskuuta 2007 

Käsikirjoitus ja ohjaus työryhmä

Valosuunnittelu  Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Saija Raskulla
Video&valokuvat Timo Teräväinen
Tuottaja Saara Rautavuoma
Näytteljät Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Minka Kuustonen, Antti Mikkola ja Samu Stenberg

Juliste, suunnitellut Juha Tretjakov

Teatteri Siperian tyhjän pään tykitystä Komediateatterissa.

Teatteri Siperian uusi kantaesitys liikkuu tukevasti valheen, harhan ja mielikuvituksen maailmassa. Ryhmän lähtökohtana on ollut tällä kertaa elämänvalhe ja toisaalta totuuden löytämisen mahdottomuus. Teatteriesityksen rakentamiselle lähtökohta on herkullinen: Mahdottomat asiat ovat mahdollisia näyttämön todellisuudessa. Juuri teatterissa saa ja pitää leikkiä vaarallisilla asioilla – vain mielikuvitus on rajana. Valhetta ja vedätyksiä on peli, vuoristorata, jinin ja yangin pimeä puoli ja traaginen pila.

Lisää mustaa väriä esitykseen tuo turkulainen metalliyhtye Deathre. Mm. Fall of the Leafe ja Ablaze in Hatred -yhtyeistä tutut Miska Lehtivuori, Pekka Jokela, Sasu Haapanen Risto Hämäläinen, Riina Tiikasalo ja Mika Ikonen lähtivät mukaan teatteriyhteistyöhön, jossa metallimusiikki ottaa vallitsevan aseman esityksen äänisuunnittelussa.

Valhetta ja vedätyksiä on tehty samalla tekemisen metodilla (ilman valmista tekstiä) kuin esikoisemme Kaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu. Tällä kertaa olemme halunneet viedä ryhmälähtöistä tekemistä vieläkin pidemmälle. Perinteiset työnkuvat ovat entistä enemmän pirstaleina. Kokonaisuus on koko ryhmän aluetta ja omaisuutta. Vaikka demokraattinen työtapa on äärimmäisen haastava, uskomme, että uurastus näkyy valmiissa esityksessä tekemisen ilona, aitona tasa-arvoisuutena ja poikkeuksellisena omakohtaisuutena.

Sukupolvemme vanhenee. Olemme uusi maksukykyinen ikäryhmä, jota kuolema alkaa pelottaa ja johon markkinavoimat lyövät lujaa kyntensä. Kohta mekin janoamme turvallisuutta ja yritämme kontrolloida kaikkea sitä vähää mikä kontrolloitavissa on. Ehkä tässä on se pelon ja epävarmuuden kude, josta Valhetta ja vedätyksiä on tehty.

Aiheesta huolimatta: Meillä on ollut taas hauskaa. Näyttämöllä tällä kertaa mm. Tampereen huonoin näyttelijä Turkka Huttusuo, salaliittoteoreetikko Laine, Suomen kuumin konsultti Joonas Kelokoski, Ukki, Eedin ja Peppiina, Iltapäivälehden toimitus sekä Onnellisuuspaneeli.

 

 

”Eivät ihmiset näe sumuja sen tähden,  että on ollut sumuista, vaan koska runoilijat ja maalarit ovat koulineet  heidät sellaisten vaikutelmien mystiseen  kauneuteen.”

– Oscar Wilde, Valehtelun rappio.

 

Kuvat Timo Teräväinen

Kuvia esityksestä 

Lue arvostelut