Siinä näkijä missä tekijä

Category
Näytelmät
About This Project

Siinä näkijä missä tekijä

Ensi-ilta 27.2.2018 Frenckell-näyttämö

Tamperelaisen Teatteri Siperian ja helsinkiläisen Projektori-ryhmän yhteistyössä valmistama uusi näytelmäsovitus Hannu Salaman romaanista Siinä näkijä missä tekijä saa ensi-iltansa 27.2.2018 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä. Esityksen ohjaa Juha Luukkonen

ESITYS PETTURUUDESTA JA USKOLLISUUDESTA

”Siitä se on kiinni, ketkä osaa olla veljet keskenään myös neljän seinän sisällä”


Kuka ensin petti ja jätti? Kuka kavalsi kenet ja miksi? Pettikö aate vai toveri, vai minä itsekö ne molemmat hylkäsin? Mitä tehdä syyllisyydellä, mistä löytää sovitus? Entä sitten nyt kun kaikki on ohi, aate kuollut ja toverit kuopattu? Kuka tai mikä meitä tänään johtaa ja hallitsee, mistä löytyy nykypäivän solidaarisuus, mistä toisinajattelijat? Mihin Suomi on tänään matkalla?

Teatteri Siperian ja Projektori-ryhmän Siinä näkijä missä tekijä kuvaa maanalaisen vastarintaliikkeen toimintaa Tampereen Pispalassa jatkosodan aikana. Esitys kertoo paitsi kommunistien taistelusta fasistisena pitämäänsä virallista Suomea vastaan, myös laajemmin toisinajattelijoiden vaientamisesta eilen ja tänään. Se kysyy onko virheistä opittu vai toistaako historia itseään ja muistuttaa että virallisen totuuden alla on aina toisia totuuksia.

Esitys rakentuu tunnustuksellisten monologien ja tiheän dialogin välisille leikkauksille ja keskenään ristiriitaisten näkökulmien jatkuvalle vaihtelulle. Se on puolustuspuheenvuoro niille, joita ei juhlapuheissa mainita.

”Elämä, minun kärsimysten värittämien silmälasieni lävitse näyttää jatkuvan samanlaisena sukupolvesta toiseen, eikä ihminen siitä kykene käsittämään juuri muuta kuin oman osuutensa ja usein kuolemaan juuri kun jokin selkeys on tavoitteena. Minun olisi kai pitänyt kuolla jo Tammisaaressa voidakseni puhtain sydämin laulaa: ken kommunismin eestä kaatuu, sen aatteilla on vastaisuus.”

Kesto: 2 tuntia 40 minuuttia, sisältäen väliajan. Esitys sisältää ajoittain voimakasta ilmaisua. Suositusikäraja 15-vuotta

KAHDEN AMMATTITEATTERIN YHTEISTYÖ

Siinä näkijä missä tekijä toteutetaan kahden ammattiteatterin yhteistyönä. Tamperelaista Teatteri Siperiaa ja helsinkiläistä Projektori-ryhmää yhdistää ulospäinsuuntautuva ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita käsittelevät teatteriesitykset sekä prosessiluontoinen työtapa.

SIINÄ NÄKIJÄ MISSÄ TEKIJÄ -TYÖRYHMÄ

Ohjaus: Juha Luukkonen

Dramatisointi: Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen

Pukusuunnittelu/visualisointi: Noora Salmi

Valo- ja äänisuunnittelu: Saija Raskulla

/ Jouhikko: Pekko Käppi

Näyttelijät: Hanna Gibson, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Sami Lanki, Satu Turunen, Riikka Papunen, Jukka Peltola, Sakari Tuominen

Grafiikka ja käsiohjelma: Aki Loponen

Tuotanto: Teatteri Siperia / Richard Katajisto, Projektori-ryhmä / Noora Salmi

https://www.facebook.com/siinanakija/

https://www.instagram.com/siinanakija/